Skärmklipp 2017-04-14 01.01.24

TIPS VID KÖP AV HJÄRTSTARTARE

7 viktiga saker att tänka på innan du beställer din hjärtstartare

Det här är alltid det svåraste... att sätta rätt prislapp

Om priset är för lågt blir du direkt skeptisk och är det för högt letar du vidare. Inte sant? Min hemsida drar mängder med trafik av kloka människor som har bestämt sig för att investera i en hjärtstartare. De jämför våra priser med andra företag och några köper sina hjärtstartare där den är absolut billigast. Så klart, varför ska de betala mer för exakt samma produkt? Svaret kommer här, läs historien nedan och avgör själv.
 
Fick hjärtstopp – hjärtstartaren var inte klar för användning!

Som brandman får jag ett larm om en kille som fått hjärtstopp på en idrottsplats. Framme på plats ser jag att hans kamrater startat HLR (hjärt- och lungräddning), tagit fram hjärtstartaren och fäst elektroderna på bröstkorgen. De får inte igång hjärtstartren och är frustrerade.
 
Jag ser felet direkt – plomberingen för batteriet sitter fortfarande kvar (se bild, gröna lappen). Dessutom är den inte komplett och saknar första hjälpen-sats (torkkompress, mun-mot-mun-mask, rakhyvel, klädsax och skyddshandskar). Jag tycket att det är oseriöst och ansvarslöst av företaget som levererat denna hjärtstartare. Vad tycker du?
Detta är bara ett exempel på varför du ska jämföra andra saker, förutom prislappen.

Tack för att du läste!
Bästa hälsningar
Arshia Genborg

PS. Förresten, vill du höra en hemlighet som inget annat företag berättat för dig tidigare? Läs och avgör själv om det är bättre för dig att hyra eller köpa hjärtstartare.
1. Hur kan det skilja så mycket i pris på samma produkt?
Förutom exemplet ovan där vissa företag maximerar sin vinst genom att leverera hjärtstartare som inte är klara för användning så finns det även andra saker som gör att de kan pressa priserna.

Idag är det väldigt enkelt att bygga en hemsida och översätta det till vilket språk som helst. Lägga upp en Klarna logga (säker betaltjänst) och köpa ”Likes” och ”följare” på Facebook och Instagram. Allt känns bra och tryggt. Telefonnumret du ringer går till en svensktalande säljare via t ex ip-telefoni.

Företaget kan ligga i ett annat land med andra regler för skatt, moms, arbetsgivaravgift, försäkring mm. Nackdelen för dig är att du kanske inte har samma reklamationsrätt, ångerrätt, garanti och service som du skulle ha fått om du handlade av ett företag i Sverige. Därför kan dessa företag hålla lägre priser.
 
2. Så sparar du 1 000-lappar genom att jämföra driftskostnaden på din hjärtstartare
Alla hjärtstartare behöver byta batterier och elektroder. Vissa modeller behöver service oftare än andra. När du jämför priset ska du även titta på vad hjärtstartare har för driftskostnader under t ex en 8 års period. Du kan spara många kronor som du kan göra annat roligt för.

Visste du att vissa modeller har ett batteri som kostar mellan 4 000–5 000kr ex moms. Det är helt orimligt att betala ca 50 % (eller mer) av maskinens begagnad värde för ett batteri. Håller du med? Det är därför dessa hjärtstartare inte finns i vårt sortiment.

En annan märklig sak är att vissa tillverkare väljer att sälja batteriet och elektroderna endast som ett paket. Det är en nackdel för dig, eftersom kostnaden vid användning blir mycket högre än om du kunde köpa delarna separat. Jämför driftskostnader och garantin på de vanligaste hjärtstartarna på marknaden.
3. Hur du minimerar stöldrisken
Det händer att hjärtstartare stjäls. Det bästa och billigaste alternativet för dig är om du kan placera hjärtstartaren på en säker plats som t ex i en reception. Där är den också lätt att komma åt. Då slipper du köpa ett larmat skåp.

I annat fall bör du fundera på om du ska investera i ett skåp. När luckan öppnas går larmet direkt. Ska den placeras utomhus, t ex i ett bostadsområde kan du ha ett skåp med kodlås, värme och larm.
 
4. Viktigt att du väljer rätt modell, annars kan det bli dyrt
Fundera på vart du ska placera hjärtstartaren. Behöver den tåla fukt, kondens, damm och eventuellt stötar? Se till att välja rätt modell så att du slipper köpa en ny hjärtstartare igen.
 
5. Vad behöver du för tillbehör till din hjärtstartaren?
När du köper din hjärtstartare ska det ingå instruktionsbok, batteri och en uppsättning med elektroder. Du kommer att behöva en väska som skyddar hjärtstartaren, en krok/fäste för upphängning och en skylt som visa var hjärtstartaren finns.

Du behöver också ett första hjälpen-sats som innehållande klädsax, handduk, rakhyvel, mun-mot-mun-mask och skyddshandskar.
 
6. Hur du undviker tråkiga extra kostnader
Kontrollera noga alla övriga kostnader som tillkommer innan du beställer din hjärtstartare. Det kan vara uppläggningsavgift (vid hyra ligger den på 495 kr), supportavtal, frakt och fakturaavgift mm.
 
7. Med rätt utbildning ökar du överlevnadschansen
En hjärtstartare är väldigt enkel att använda och det är i princip omöjligt att göra fel. I en stressig akutsituation är det extra tryggt att ha övat de olika momenten så att du vet hur maskinen fungerar på både spädbarn, barn och vuxna.
Om du t ex håller i patienten samtidigt som den andra livräddaren trycker på strömstötsknappen kan du få en strömstöt i dig. Med rätt utbildning kommer du att använda hjärtstartaren på bästa sätt och öka överlevnadschansen för den drabbade.

Tips! Har du barn i din verksamhet som t ex på badhus, lekland eller förskola/skola är det en bra idé att investera i en hjärtstartare som även går att använda på barn. Läs mer om Lifepak CR2...